26. marca 2021
Víno a trvalá udržateľnosť
Vinič je kultúrna rastlina, ktorú bežne trápia hubovité choroby, alebo živočíšny škodcovia. Samozrejme, že existuje chemická ochrana vo forme postreku v rôznychštádiách vývoja škodca, od vajíčka až po dospelca. Avšak k dosiahnutiu ekologickej rovnováhy a trvalo udržateľného rozvoja využíva vinárstvo Pavelka ekologickú ochranu, v rámci ktorej sa nepoužívajú toxické prípravky ničiace užitočné organizmy.
Jedným z takýchto užitočných organizmov je aj dravý roztoč Typhlodromus pyri. Tento druh roztoča zaisťuje ochranu proti fytofágnym roztočom a roztočcom (požiera ich), ktoré spôsobujú nekrotické vpichy a deformujú listy. Tým sa znižuje listová plocha, samozrejme, aj fotosyntéza, ktorá je potrebná na tvorbu cukru a zdravých letorastov.
Prednosťou je:
- rýchlejší štart rastu viniča na jar – o 14 dní dlhšia vegetácia;
- až o 30 % zvýšený výnos hrozna (v porovnaní s neošetrenou kontrolou);
- o 30 % vyššia diferenciácia kvetných očiek;
- zníženie nákladov (cca o 115 €/ha/rok);
- nepoškodzuje sa spoločenstvo užitočných organizmov a pôda cudzorodými akaricídmi.
Dravý roztoč Typhlodromus pyri vo vinohrade, jeho použitie a udržanie je nielen ekologické opatrenie zo strany vinohradníka, ale tiež zodpovedné konanie voči prírode. Prenecháva príležitosť redukovať populáciu škodlivých roztočov a roztočcov na neškodnú mieru.
A tak si na záver môžeme naliať pohár vína Pavelka s dobrým a „udržateľným“ pocitom voči celej planéte.