3. marca 2020
Správny strih viniča je dôležitý
Ešte je zima a mráz a vinohradník je už vonku a začína pracovať na tom, aby na jeseň bolo čo oberať. I keď, tento rok je zima miernejšia. V týchto predjarných dňoch vrcholí jedna z najdôležitejších prác vo vinohrade rez alebo strihanie viniča.
Ním sa určuje kvalita a aj množstvo úrody. Možno si poviete, že je to nejak skoro? Ale opak je pravdou. Zvyčajne sa začínať už po sviatku Troch
kráľov. Začiatok vegetácie je totiž fixne viazaný k strihu. Čiže sa dá povedať, čím skôr sa hrozno ostrihá, tým skôr začne rásť. Nie je to však také jednoduché. Samozrejme, ak je vonku mínus desať a najbližšie dva-tri týždne sa to nezmení, či je pravdepodobnosť, že zima ešte bude dlhšie
pokračovať a jar je v nedohľadne, treba počkať. Mráz by mohol zničiť výhonky. Ale, ak začnete strihať príliš neskoro, hrozno nemusí byť v čase zberu dostatočne dozreté. Je to veda.
Skúsení pestovatelia a znalci pomerov, ktorí majú už roky skúseností už vedia, kedy treba začať. A nie je to inak ani u vína Pavelka. Koncom januára sa začali strihať aj odrody, ktoré si koncom
jesene budete vychutnávať v pohári.
Vraví sa, že „kto ako reže, tak aj oberá“. Preto sa pri strihaní prihliada na tvar kra.
Strih viniča je skracovanie jednoročného dreva alebo odstraňovanie staršieho, nepotrebného dreva z
viniča (hrubiny). Vinič totiž rodí na jednoročných výhonkoch, ktoré vyrastajú z minuloročného dreva.
To, koľko očiek (púčikov) sa ponechá sa prispôsobuje pestovanej odrode. Techník rezu je totiž niekoľko a treba ho viniču prispôsobiť. Ako sa vraví, nie na každú hlavu sa hodí ten istý zostrih. A tu to platí rovnako.
Vo všeobecnosti však platí, že sa ponechávajú časti, ktoré sú bližšie k dvoj – až trojročnému drevu.
Rezať sa musí opatrne. Šťava (exudát) nesmie tiecť na očká. Ak tam zaschne, zalepí ho a je po hrozne.
Pozor na nožnice!
Dobrý majster má svoje náčinie vždy čisté a ostré. A pri strihaní viniča to platí dvojnásobne. V prípade, že sú nožnice špinavé, môže sa to škaredo vypomostiť na úrode.
Ak tými istými nožnicami ostriháte koreň, ktorý je napadnutý nejakou chorobou, a nevyčistíte ich,
práve si ju roznášate aj po zdravých rastlinách.
Vhodný čas, kvalitné, čisté náčinie a taktiež skúsenosti či vedomosti starých vinárov sô dôležitými
prvkami pri strihaní viniča, nakoľko sa tým ovplyvňuje kvalita hrozna, ktoré sa dopestuje.
Prvotriedne a oceňované vína sú dôkazom toho, že to strihačom z vinohradov Pavelka ide od ruky.