29. marca 2022
Ako skladovať víno ?
Skladovanie vín
Víno je nápoj, ktoré miluje stálosť. O čom hovorím? Nuž o tom, že keď si ho chcete odložiť na neskôr
a vychutnať tak jeho zrelšiu a plnšiu chuť, má rado, keď je pekne na jednom stálom chladnejšom
a vlhšom miestečku.
Ak máte doma viacero fliaš vína a neplánujete ho v blízkej dobe skonzumovať, je dobré ho uchovávať
v určitých špecifických podmienkach. Navyše, nie každé víno je dobré dlhšie skladovať. Poradíme, ako
na to.
V prípade krátkodobého skladovania (cca pár týždňov) vínu nezáleží na tom, či je položené
vodorovne, alebo zvislo. Pozor, nie všetky vína sú vhodné na dlhodobú archiváciu. Mladé vína, ľahké
a svieže akostné vína alebo ružové vína sú vyrábané na to, aby sa skonzumovali v priebehu krátkej
doby. Prečo? Pretože by došlo k ich znehodnoteniu. Skúste si kúpiť dve fľaše mladého vína, jednu
vypiť hneď a druhú nechať pár mesiacov v chlade a sami zistíte, že víno má rozhodne iné vlastnosti.
Všimnite si uzáver fľaše. Dnes sa používa viacero druhov – plastový, šraubový alebo sklenený, či
korkový uzáver. Ak hľadáte archívne víno, ktoré si chcete aj niekoľko rokov uskladniť, malo by byť
zapečatené vysoko kvalitným a čisto prírodným korkom.
Víno nemá rado teplo. Svedčí mu chladnejšie prostredie. Pozor však na teplotu. Je veľmi dôležitá.
Ak je víno podchladené, čiže teplota skladovania je príliš nízka, víno môže stratiť arómu, ak zas príliš
vysoká, aróma bude až agresívna ( teplota od 9 do 16 °C pri bielych a pri červených môže byť vyššia).
Pri teplote treba dbať na jej stabilitu, aby nekolísala. Ak víno archivujete, rozhodne len na ležiaka. Ide
o to, že archívne vína sú zväčša zatvorené korkom a zapečatené voskom. A ten musí byť neustále
ponorený, a to sa dosiahne len horizontálnou polohou. Vďaka tomu si korok udržuje svoju elasticitu a
do fľaše neprenikne kyslík a víno sa tak neznehodnotí.
Ak vínko do pár mesiacov nevypijete a chceli by ste si ho ponechať dlhšie, pozor na pachy. Ak je
uzatvorené korkom, práve prostredníctvom neho môže nasávať pachy z okolia. Čiže neuskladňovať
ho spolu s čistiacimi prostriedkami, dezinfekciou, s ovocím alebo zeleninou.
Ďalšia predispozícia, aby víno vydržalo čo najdlhšie, je vlhkosť, vhodná je okolo 70 % a tma. Je to z
toho dôvodu, že UV žiarenie vo svetle urýchľuje proces dozrievania a oxidácie. A v neposlednom rade
pripomeniem, že vínu svedčí už vyššie spomenutá stabilita a to platí aj pre premiestňovanie fľaše. Vo
víne totiž dochádza k usadzovaniu drobných čiastočiek a kryštálikov na dne (depon). Preto je dôležité
s ním veľmi nehýbať, aby sa čiastočky pekne usádzali na dne a víno tak nestratilo svoj buket.
Vína v bežných supermarketoch sú vyrábané na rýchlu spotrebu a nie sú veľmi vhodné na archiváciu.
Ak túžite po vínach, ktoré si o pár rokov pri správnom skladovaní vychutnáte pri výnimočnej situácii,
alebo bude pre vás investíciou, je potrebné si vybrať víno adekvátne na archiváciu. Z bielych odrôd sa
na archiváciu hodia Rizling rýnsky, Rulandské biele či Veltlínske zelené, ale najvhodnejšie sú modré
odrody: Cabertnet Savignon, Rulandské modré, Merlot, Syrah, Alibernet, Neronet, Dunaj
Pokiaľ su vína suché do 4 g cukru, nemali by sme archivovať dlhsie ako 3-5 rokov.
Každé víno má totiž individuálny zrecí potenciál. Zväčša je to obdobie 4 až 6 rokov. Avšak koľko víno
prežije rozhoduje množstvo faktorov, nielen odroda. Dôležitý je aj ročník, vek vinohradu, lokalita,
obsah kyselín a cukru, akú agrotechniku vinár použil, samotná výroba vína, jeho dozrievanie, aká
zátka je použitá a ako sa následne víno skladovalo. Veľa informácií sa dozviete na etikete vína, kde je
množstvo údajov uvedených, ale tiež si môžete nechať poradiť od odborníka.
Archívne vína sú investícia, ktorá pri správnych podmienkach svojmu majiteľovi môže priniesť veľký
pôžitok.
Víno je ako láska dozretá v tichu, ktorú preveril čas a vekom nestráca svoje čaro, práve naopak,
skrýva v sebe vlastnosti, ktoré vie oceniť len ten, kto miluje.