20. júla 2022
In vino histamin
Vína s nízkym obsahom histamínu?
Vo víne je nielen pravda, ale aj histamín. A nie je to nič nezvyčajné. Ten sa vo víne vyskytuje
prirodzene, nakoľko jeho výskyt je spojený s procesom macerácie a fermentácie. Okrem
zmerateľného obsahu histamínu môže víno obsahovať aj tzv. uvoľňovače histamínu, ktoré sú pre
človeka trpiaceho histamínovou intoleranciou rovnako nebezpečné. Tými sú hlavne prídavné
konzervačné látky, siričitany a sorbany, ktoré je možné pridávať do vína. Obsah histamínu a aj jeho
uvoľňovačov sa v jednotlivých vínach rôznia. A vôbec o tom nerozhoduje odroda hrozna či krajina
pôvodu. Aj v drahých a kvalitných vínach môže byť obsah histamínu vysoký. Avšak pri bielych
vínach je hladina histamínu nižšia ako pri červených. Je to kvôli dlhšej macerácii na šupkách,
vďaka čomu je červené víno tmavšie a má vyšší obsah tanínov.
V prípade histamínovej intolerancie je ale problém už samotný alkohol. Ten totiž potláča aktivitu
enzýmu diamínooxidázy, ktorý rozkladá histamín. A preto by ľudia trpiaci touto intoleranciou mali
konzumovať alkohol striedmo.
Vína s nízkou hladinou histamínu nie sú žiadnou novinkou doby či módnym hitom. Sú to vína,
základom ktorých je produkcia hrozna v BIO kvalite, nepoužívajú sa geneticky modifikované
organizmy a ani komerčné kvasinky či cudzorodé produkty. Pri zbere hrozna na výrobu týchto vín
je dôležité odstrániť všetky poškodené bobule. Hrozno musí byť zozbierané v pravý čas a rýchlo
spracované. Obsah histamínu je totiž vyšší, čím je hrozno prezretejšie a dlhšie stojí. Proces
fermentácie sa zastavuje v čase, kedy by sa inak začal tvoriť histamín. Bezpečná miera histamínu
pre histaminikov je 0,3 – 0,5 mg na liter vína.
Ak si chcete dopriať nízkohistamínové víno v dobrej kvalite, nasledujúce vína z produkcie vinárstva
Pavelka sú pre vás to pravé:
Veltlínske zelené,
Rizling vlašský,
Rizling rýnsky,
Rulandské šedé,
Chardonnay a
Rosé cuvée.
Všetky sú s obsahom histamínu nižším ako 0,25 mg/l, čím sú vhodné aj pre ,,histamínových
vínkarov“.
Nízkohistamínové vína sú nielen pre histaminikov adekvátnou voľbou, ale pre každého vyznavača
čistého, autentického vína, ktorého autorom je hlavne príroda s malou pomocou vinára.
Na zdravie!